piątek, 26 sierpnia 2016

Tarta z kurkami i serem Västerbotten

Västerbotten ser 


Jeden z najstarszych w Szwecji .

Historia sera Västerbotten sięga 1800 roku do Burträsk w Szwecji. Ser który jemy na co dzień  dziś ma ten sam unikalny i niepowtarzalny smak .

Receptę na ser wymyśliła mleczarka Ulrika Eleonora Lindström w 1872 r.i tylko nieliczni znają jej sekret  .
Wiecej na ten temat tutaj :
http://vasterbottensost.com/









Kantarell och Västerbottenpaj

Dla 4 osob 
200 gr masla
210 gr maki
2 tsk soli
2 msk wody
600 gr swiezych kurek
150 gr Västerbotten ser
1 cebulka
3 jajka
2 dl śmietanki
1 dl mleka
½ tsk pieprz cayenne

1. Pokroj 150 gr masła w kawałki  posól i dodaj make . Wygnieć na jednolita masę .
2. Dodaj wody .
3. Wyłóż masę na 28 cm formę do tarty oraz nakloj nożem  Piecz tarte w temp.200 C ok. 10 minut 
4. Podsmaż kurki na maśle razem z pokrojona cebulka .
5. Pokrojonym /rwanym serem wyloz tarte .
6. Wymieszaj razem jajka ,śmietanę ,mleko posól i popieprz.  
7. Masę jajeczna wylej na tarte . 
8. Piecz tarte w 160 C ok. 45 minut .
9. Podawaj z sałata lub rakami ( kräftskiva)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...